http://www.medverus.lt http://www.medverus.lt http://www.superkuauto.eu http://www.superkuauto.eu

Koks pavasaris be rūgštynių?

Greičiausiai daugelis iš mūsų neįsivaizduoja pavasario be šviežių rūgštynių sriubos. Jos skonis mums žinomas dar nuo vaikystės. Tačiau kai pabosta virti rūgštynių sriubą, iškyla klausimas, ką dar su jomis galima pagaminti? O šiuolaikinėje virtuvėje tikrai yra vietos rūgštynėms: iš jų galima gaminti salotas, virti sriubas, troškinti, naudoti kaip garnyrą ar sutrinti lapelius į aromatingą padažą.

Ši žolelė turguje – pati pigiausia. Šią savaitę Halės turguje pirkau maišelį šviežių laukinių rūgštynių tik už 1 Lt. O jei savaitgalį susiruošėte vykti į gamtą, nepamirškite patys pasirinkti rūgštynių lapų, juk tai nieko nekainuoja.

Apie rūgštynes

- Rūgštynėse, kaip ir rabarbaruose bei špinatuose, kaupiasi oksalo (rūgštynių) rūgštis, kuri gali būti pavojinga žmonėms turintiems problemų su inkstais.

- Rūgštynių lapeliuose gausu vitamino C, kurio pavasarį mums ypač trūksta.

- Laukinių rūgštynių lapeliai yra smulkesni nei daržinių rūgštynių.

- Rūgštynės yra renkamos iki žydėjimo, tai yra iki pat birželio pabaigos.

- Pieno produktai neutralizuoja oksalo rūgštį, esančią rūgštynėse.

- Rūgštynės mėgsta drėgnas ir pavėsingas vietas. Tokiose vietose užaugintos ir surinktos jos bus pačios naudingiausios ir turės mažiau oksalo rūgšties.

- Rūgštynes galite valgyti žalias, virti bei troškinti.

- Rūgštynių lapus galima sūdyti, šaldyti, bet ne džiovinti.

Receptai su rūgštynėmis

Rūgštynių panaudojimą virtuvėje galima prilyginti špinatams. Gamindami maistą špinatų lapus galite keisti rūgštynėmis arba maišyti juos per pusę. Troškintos rūgštynės tiks naminių virtinių įdarui, o svieste troškinti rūgštynių lapai gali atstoti ir garnyrą prie mėsos ar žuvies. Iš rūgštynių lapų galima plakti sveikuoliškus kokteilius, gaminti padažus.

Rūgštynių sriuba – tradicinis namų maistas, vos ją pamačius burnoje išsiskiria daugiau seilių ir jaučiamas rūgštumo skonis. Jei norėsite išsivirti netradicinės rūgštynių sriubos, išbandykite trintą rūgštynių sriubą, kurios sudedamosios dalys visai tokios pat, tik pateikimas kitoks. Mėgstantiems gaivintis šaltomis sriubomis, patariu pasigaminti šaltibarščių su ridikėliais ir rūgštynėmis.

Kai pabos valgyti rūgštynių sriubą, pasiruoškite įvairių salotų su rūgštynių lapais. Prie jų derinkite bulves, kiaušinius, ridikėlius, keptą mėsą. Mėgstantiems sočius pusryčius ir salotas rekomenduoju išbandyti pusryčių salotas su rūgštynėmis. Jos patiks net ir tiems, kurie salotas vadina tik garnyru. Iš rūgštynių ir špinatų galima pasigaminti kuo puikiausią pesto padažą, kuris labai tinka makaronams gardinti, tepti ant duonos skrebučių ar įmaišyti į salotų padažą.

Rūgštynes mėgsta ir prancūzai, o vokiečiai gamina tradicinį rūgštynių padažą, kurį pateikia su virtais kiaušiniais. Toks padažas labai tinka ir prie žuvies.

Receptas

Ridikėlių – bulvių salotos su rūgštynėmis

1 asmeniui:

3 virtos bulvės

ryšelis ridikėlių

keli svogūnų laiškai

kelios saujos šviežių rūgštynių

1 v.š. grietinės

1 v.š. krienų

druskos, maltų juodųjų pipirų

Švarius rūgštynių lapus suberkite į lėkštę, ant jų dėliokite pjaustytas virtas bulves ir ridikėlius. Iš grietinės ir krienų sumaišykite padažą, gardinkite druska ir pipirais. Salotas suliekite padažu bei apibarstykite pjaustytais svogūnais.

Skanių rūgštynių!

——————————————————————————————-

Straipsnyje panaudotų nuotraukų autorė – Rennie. Rennie rašo tinklaraštį “Sezoninė Virtuvė”.

  • 2012-05-27 | Лина Киселёва iš Facebook

    termiškai apdorotos jos nėra labai sveika. geriau į salotas šviežias =)

    Atsakyti  |   Į viršų
  • 2012-05-25 | Brenda Vejukste iš Facebook

    Aha.

    Atsakyti  |   Į viršų
  • 2012-05-25 | Tomas Veščiūnas iš Facebook

    Atsimenu iš vaikystės, „žilibarščius“ močiutė virdavo, t.y. šaltibarščiai, kuriuose burokėliai pakeisti rūgštynėmis… Pasaka (žinoma, vaikystės nostalgija gali kiek iškreipti požiūri, jau daug metų neteko ragaut ir matyt tokio daikto) :)

    Atsakyti  |   Į viršų
  • 2012-05-25 | Tomas Veščiūnas iš Facebook

    Atsimenu iš vaikystės, „žilibarščius“ močiutė virdavo, t.y. šaltibarščiai, kuriuose burokėliai pakeisti rūgštynėmis… Pasaka (žinoma, vaikystės nostalgija gali kiek iškreipti požiūri, jau daug metų neteko ragaut ir matyt tokio daikto) :)

    Atsakyti  |   Į viršų

Parašykite savo nuomonę

Prašome į šį lauką nieko nerašyti