http://www.medverus.lt http://www.medverus.lt http://www.superkuauto.eu http://www.superkuauto.eu

Dilgėlės – pavasario vitaminai, kurie nieko nekainuoja

Pavasarį, kai visi esame išsiilgę pirmųjų žalumynų, savo maistą galime praturtinti jaunomis dilgėlėmis. Aišku, jau dabar galime turguje įsigyti atvežtinių ir šiltadaržyje išaugintų ridikėlių, agurkų, salotų lapų. Nors jie vilioja savo žaluma, lietuviškų daržo gerybių dar teks kiek palaukti. O belaukdami galime pasiimti pintą krepšį ir žygiuoti į artimiausią pamiškę, sodo patvorį arba parką ieškoti šviežių dilgėlių.

Dilgėlių rinkimas maistui

Greičiausiai ne vieną kartą esate girdėję apie dilgėlių naudą organizmui. Jose daug geležies ir vitamino C. Jaunos dilgėlės savo maistine verte prilyginamos ankštiniams augalams. Jeigu dar nesate jų ragavę arba vis dar nesiryžtate paragauti, galėčiau pridurti, kad dilgėlės neturi ypatingai išreikšto skonio ir tinkamai paruoštos lėkštėje tikrai nedilgina.

Dilgėles patiekaluose patartina maišyti su kitomis prieskoninėmis žolelėmis arba česnaku, taip išgausite mėgstamą skonį. Šios vitaminingos piktžolės kuo puikiausiai gali pakeisti šaldytus špinatus. Pabandykite savo mėgstamuose patiekaluose apdorotus špinatus pakeisti nuplikytomis šviežiomis dilgėlėmis. Įsitikinsite, kad patiekalo skonis mažai kuo pasikeitė.

Šviežios pačių surinktos dilgėlės nieko nekainuoja. Na tik kažkiek laisvo laiko, kurį praleisite gryname ore.

Dilgėles reikėtų rinkti švarioje, neužterštoje vietovėje, toliau nuo judrių miesto gatvių. Jos auga pamiškėse, sodų ir daržų patvoriuose. Jaunos dilgėlės visgi yra kiek „piktos“ ir dilgina rankas, todėl rinkite jas mūvėdami pirštinėmis, o prieš valgydami nuplikykite verdančiu vandeniu. Dilgėles geriausiai rinkti dar visai mažas iki jos pasieks 10 cm ūgį, dažniausiai tai daroma balandį.

Jeigu visgi šiemet neišdrįsite dilgėlėmis gardinti maisto patiekalų, tai bent jau užsiplikykite šviežių dilgėlių arbatos, kuri kvepės tikru pavasariu.

Patiekalai su dilgėlėmis

Tiems, kurie šiemet nusprendė paragauti jaunų dilgėlių, patarčiau išsivirti trintos dilgėlių-bulvių sriubos, kuri jus nustebins ne tik savo žalia spalva, bet ir švelniu, maloniu skoniu. Drąsiai naudokite dilgėles tuose receptuose, kur rekomenduojami špinatai. Jos kuo puikiausiai tiks nesaldiems kepiniams arba pyragui su kiaušiniais.

Pavasariniams savaitgalio pusryčiams sode, išsikepkite omletą su dilgėlėmis. Pusryčiai bus ne tik maistingi, bet ir pilni vitaminų. Dilgėlių galite dėti į šviežiai gaminamą pavasarinį pesto padažą ir juo skaninti makaronus. Maišydami dilgėles su varške pasigaminsite kuo puikiausių įdarų naminiams virtiniams, lietiniams blynams, pyragėliams. Įprastą sviestą paskaninę dilgėlėmis ir česnaku turėsite žaliąjį sviestą.

Dilgėlės nuo seno valgomos ne tik Lietuvoje. Italijoje gaminamas žaliasis risotto su jaunomis dilgėlėmis. O viename angliškame kulinariniame žurnale užtikau pikantiškų sumuštinių su dilgėlėmis ir mėlynojo pelėsio sūriu receptą, kurie kuo puikiausiai tiko prie baltojo vyno.

Receptas

Blynai su dilgėlėmis ir svogūnų laiškais

8 blynams:

2 kiaušiniai

500 ml. pieno

50 g. lydyto sviesto

250 g. miltų

100 g. šviežių svogūnų laiškų

100 g. šviežių jaunų dilgėlių

druskos (pagal skonį)

sviesto (kepimui)

tarkuoto sūrio „Džiugas“ (apibarstymui)

Dilgėles nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu bei smulkiai supjaustykite. Iš kiaušinių, pieno, lydyto sviesto ir miltų užmaišykite blynų tešlą. Tešlą skaninkite druska, įberkite pjaustytas dilgėles ir smulkintus svogūnų laiškus. Pusvalandį tešlą palikite brinkti šaldytuve. Kepkite didelius blynus per visą keptuvę, panašiai, kaip lietinius, tik kiek storesnius. Prieš kiekvieno blyno kepimą keptuvę patepkite sviestu. Iškepusius blynus pabarstykite kietuoju tarkuotu sūriu.

Skanaus!

Straipsnyje panaudotų nuotraukų autorė – Rennie. Rennie rašo tinklaraštį “Sezoninė Virtuvė”.

Parašykite savo nuomonę

Prašome į šį lauką nieko nerašyti